keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Hunter S. Thompson oli amerikkalainen journalisti ja kirjailija, joka syntyi Louisvillessä heinäkuussa 1937. Thompson kehitti yhden kirjallisuuden ala-lajin Gonzo-journalismin. Gonzo journalismissa faktan ja fiktion rajoja hämärretään. Kirjojen fiktiiviset hahmot ovat oikeasti olemassa ja kirjoissa kerrotaan  kirjoittajan omia kokemuksia, kirjailija itse toimii usein kirjan päähahmona.        
      Hunter S. Thompson tunnetaan parhaiten hänen kirjastaan Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa, joka kertoo Thompsonin ja hänen asianajajansa Oscar Acostan matkasta Las Vegasiin Mint 400 moottoripyörä-kilpailuun, josta Thompsonin oli määrä kirjoittaa artikkeli. Kirjasta on myös tehty elokuva. Elokuvassa Thompsonia näyttelee Johnny Depp ja Acostaa Benicio Del Toro. Thompson tunnetaan myös hänen elinikäisestä huumeiden ja muiden päihdeaineidein käytöstä, rakkaudestaan aseisiin ja vihastaan Richard Nixoniin.
     Thompsonin ollessaan 67-vuotias hän ampui itsensä  vuonna 2005. Thompson oli aikoinaan kertonut ystävälleen Ralph Steadmanille, että hän tuntisi olevansa todella pahasti ansassa, jos hän ei tietäisi, että hän voisi riistää henkensä hetkenä minä hyvänsä. "Ei enää pelejä. Ei enää pommeja. Ei enää kävelyä. Ei enää hupia. Ei enää uimista.67. 17 vuotta enemmän kuin 50. 17 vuotta enemmän kuin olisin halunnut tai tarvinnut. Tylsää. Valitan aina. Ei kivaa-kellekkään.67. Rupeat ahneeksi. Käyttäydy vanhan ikäsi mukaisesti. Rentoudu-Tämä ei satu" ,Thompson kirjoitti itsemurha kirjeessään, jonka hän oli vaimolleen jättänyt.


Hunter S. Thompsonin suomennettuja teoksia

Helvetin enkelit 1966, suomennettu 2007

Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa 1971, suomennettu 1999

Suuri hainmetsästys 1979, suomennettu 1982

Rommipäiväkirja 1998, suomennettu 2007

Pelon valtakunta 2003, suomennettu 2006

Screwjack 1991, suomennettu 2010

"Reuna..... ei ole rehellistä tapaa selittää sitä, sillä ainoat jotka todella tietävät missä se on, on ne ihmiset, jotka ovat menneet sen yli" --Hunter S. Thompson

tiistai 22. maaliskuuta 2011

13.Suomalaiset suosivat suomalaista

Finnpanelin vuonna 2009 tehdyn tutkimuksen mukaan  yli 10-vuotiaat Suomen kansalaiset katsovat paljon suomalaisia ohjelmia. Finnpanelin tutkimuksessa on listattu vuoden 2009 maaliskuun kaksikymmentä katsotuinta ohjelmaa. Eniten katsojia oli saanut amerikkalainen kilpailuohjelma Amazing Race, jossa kilpailijat kiertävät ympäri maailmaa suorittaen erilaisia tehtäviä. Listan kaikki loput yhdeksäntoista ohjelmaa ovat suomalaisia. Listaan on laitettu useasti esitetyistä ohjelmista vain katsotuin esityskerta ja Amazing Racen suosiota selittää se seikka, että kyseisessä jaksossa kilpailijat vierailivat Suomessa. Heidän tehtävänään oli laskeutua Olympiastadionin tornia pitkin takaisin maan kamaralle.

    Ohjelmat, joita listalta löytyy ovat esitetty loppu tai alku viikosta. Perjantailta tai keskiviikolta ei löydy yhtään ohjelmaa, jota katsottaisiin sen verran, että se saisi paikan kyseiseltä listalta. Torstailta on vain yksi ohjelma, joka on kotimainen draama-sarja Kotikatu. Lähes kaikki ohjelmat, joita listalla on lähtetetään ilta-aikaan.
    Kaikki ohjelmat, mitä Finnpanelin tekemältä listalta paistaa ovat, joko Yle:n tai MTV3:n omistamia ohjelmia.Listalla olevat ohjelmat ovat tosi-tv ohjelmia, uutis- ja ajankohtaisohjelmia, urheilua ja suomalaisia draama- sarjoja. Ajankohtais- ja uutis ohjelmat, sekä urheilu-ohjelmat sijouttuvat pääasiassa Ylen kanaville TV1 ja TV2 ja draamat sekä tosi-tv ohjelmat MTV3:lle.
   Suomalaiset siis suosivat suomalaista.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kirjasta Me kolme ja jengi

S.E Hintonin kirja Me kolme ja jengi kertoo 14 vuotiaasta "rasviksesta" Ponyboy Curtisista, hänen ystävistään ja "rasvisten" taistelusta "snobeja" vastaan. Kirjan alussa Ponyboy ja hänen ystävänsä Johnny joutuvat snobien hyökkäksen kohteeksi ja kun eräs snobi yrittää hukuttaa Ponyboyn suihkulähteeseen, niin Johnny puukttaa tämän snobin kuoliaaksi. Ponyboy ja Johnny pyytävät apua ystävältään Dallasilta, joka auttaa pojat pakoon ja neuvoo heille piilopaikan eräästä vanhasta kirkosta. Dallas tulee käymään kirkolla ja he lähtevät lähikaupunkiin syömään, sillä aikaa vanhaan kirkkoon on järjestetty ala-asteen luokkaretki ja kirkko syttyy tuleen, kun pojat pääsivät kirkolle, he ajattelivat, että kirkko oli syttynyt tuleen heidän tupakoinnin johdosta ja säntäävät kirkkoon pelastamaan lapsia. Johnny loukkaantuu vakavasti ja kuolee lopulta vammoihinsa, myös Dallas kuolee poliisien ristituleen kaupparyöstönsä pakomatkalla. Lopussa "rasvikset" ja "snobit" ottavat yhteen suuressa joukkotaistelussa, jonka "rasvikset" voittavat.
          Olen lukenut kirjan muutaman kerran enkä ole vieläkään saanut siitä tarpeeksi. Me kolme ja jengi on brilijantti kuvaus 60-luvun jengeistä, epäoikeudenmukaisuuksista ja  yhteiskunta luokkien eroista. Hinton kiteyttää kirjassa loistavasti 60-luvun tunnelman ja ystävyyden merkityksen. Hinton on kirjoittanut  myös ainakin kaksi kaksi kirjaa samaisesta aiheesta: Taistelukala ja Juokse poika, juokse ja Francis Ford Coppola on muuntanut Me kolme ja jengin (Outsiders) ja Taistelukalan (Rumblefish) elokuvaksi. Elokuvissa näyttelee monia nykypäivän Hollywood tähtiä hieman pienemmissäkin rooleissa. Outsidersin kastista löytyy Matt Dillon, Ralph Machhio, Tom Cruise, Patrik Swayze ja Emilio Estevez. Rumblefishistä löytyy ainakin Matt Dillon, Mickey Rourke ja Coppolan veljen poika Nicolas Cage ( oikealta nimeltään Nicolas Coppola )